Dierenwelzijn
Leuven heeft de laatste jaren al stappen voorwaarts gezet op het gebied van dierenwelzijn. Volt staat dan ook achter veel van de reeds genomen maatregelen. Maar er is nog altijd (veel) werk.
Leuvense opvangorganisaties trekken al jaren aan de bel omdat ze verdrinken in de meldingen en het wordt niet beter. Veel mensen hebben een dier genomen tijdens de corona-crisis en merken nu dat ze er geen tijd voor hebben, met veel achtergelaten dieren als gevolg. Ook klimaatverandering heeft invloed. Waar bijvoorbeeld vroeger (zwerf)katten enkel in het voorjaar geboren werden, gebeurt dit nu bijna het hele jaar door, waardoor de organisaties geen tijd hebben om op adem te komen. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar wat? Volt doet de volgende voorstellen:
Een dierenasiel in Leuven. Momenteel wordt nog teveel buiten de stad naar opvang gezocht. Dit is inefficiënt en de kwaliteit van de opvang kan ook niet altijd gegarandeerd worden. Een stad zo groot als Leuven moet over een eigen dierenasiel beschikken, met een eigen dierenarts. Dit kan de organisaties die in en rond het Leuvense actief zijn ontlasten;
Extra financiële en materiële ondersteuning voor diervriendelijke organisaties die een bewezen dienst leveren voor de stad (bijvoorbeeld door overlast van zwerfdieren tegen te gaan). Hier mogen uiteraard voorwaarden aan gesteld worden. Dit kan worden gekoppeld aan daadwerkelijke uitgaven (zoals het terugbetalen van een vast percentage van bepaalde werkingsmiddelen), zodat er zekerheid is dat het geld goed besteed is;
De stad is de aangewezen plaats voor het zorgen voor sensibilisering rond de wet dierenwelzijn en meldpunten voor verwaarloosde dieren, dierenmishandeling of andere dieren in nood. Leuven moet een goede opvolging van dit meldpunt garanderen, in samenwerking met de afdeling dierenpolitie in Leuven.