/ Modern en digitaal

Leuven 2.0

Digitale verbeterpuntjes voor Leuven:

  • Een veilig web van connectie over heel Leuven.
    Gratis wifi op openbare locaties is niet altijd even veilig. Gebruikers moeten vaak onduidelijke voorwaarden accepteren over het gebruik van data om toegang te krijgen tot internet.
    Daarom moet Leuven in navolging van verschillende Europese steden (denk aan Parijs en Barcelona) gratis, zo veilig mogelijk, wifi aanbieden aan burgers en toeristen. Dit kan bijvoorbeeld in bussen, musea, in parken,... Het hoeft geen hogesnelheidsnetwerk te zijn, maar voldoende voor berichten en voor toeristen om hun weg te kunnen vinden.

  • Gebruik digitale oplossingen om de efficiëntie van gemeentelijke diensten te verhogen. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar maakt de dienstverlening aan burgers ook gebruiksvriendelijker. Ze hoeven niet meer voor alles naar het stadskantoor.
    Dat gezegd hebbende moet er altijd een dienstverlening ter plaatse blijven voor diegenen die digitaal minder vaardig zijn. Ook voor het oplossen van onverwachte problemen, is het nog altijd beter om een persoon te kunnen spreken. Menselijkheid blijft voor gaan op data.

  • Eén digitaal onthaalplatform: Ontwikkel een centrale Leuven-app die veel van de bestaande slimme technologie samenbrengt. Momenteel bestaan er een veelvoud aan “Leuven apps” met daarin informatie over streetart, wandelingen, geschiedenis,... Dit zou beter samengebracht kunnen worden. 
    Met zo’n centrale Leuven app, zou je bijvoorbeeld ook problemen (zoals een kapotte straatlamp) kunnen signaleren of informatie krijgen over werken in jouw buurt. Dit kan meteen een ander groot probleem in Leuven helpen bestrijden: de overwoekering door invasieve plantensoorten.

  • Transparante dataverzameling ten dienste van de burger: Plaats slimme sensoren voor luchtkwaliteit, geluid, temperatuur,... Deze informatie moet beschikbaar worden gemaakt, zodat de burger op elk moment kan weten hoe het ervoor staat in de eigen woonomgeving en zodat maatregelen kunnen worden genomen om de leefbaarheid van de stad te verbeteren.
    Geef training en educatie voor ambtenaren en beleidsmakers op het gebied van AI en data-analyse, zodat de gegevens betrouwbaar en veilig blijven.

  • Ondersteunen van de burger in de digitale wereld: Volt wil workshops smartphone/computergebruik voorzien bij bejaardentehuizen en in gemeentecentra. Door deze workshops te brengen bij degenen die slecht ter been zijn en hen de mogelijkheid te geven om hun vragen te stellen, maken we een digitaal Leuven voor iedereen toegankelijk.

  • Veilig omgaan met social media: Op middelbare scholen structureel aandacht besteden aan veilig gedrag op social media en het herkennen van misinformatie.