Kwaliteit van woningen
Leuven moet actief de kwaliteit van het woonaanbod in de stad bewaken. Te vaak wordt er pas reactief actie ondernomen na een klacht. Leuven moet hier een meer proactieve rol opnemen:
Dit kan door in te zetten op voldoende noodwoningen, als alternatief voor bewoners van afgekeurde of onbewoonbaar verklaarde woningen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de 50% financieringssubsidie door Vlaanderen.
In navolging van de voorbeelden uit Herzele en Zottegem moet worden ingezet op de kwaliteitscontrole van de vorige woning, bij toewijzing van een sociale woning. De huurders moeten hier aan meewerken. Dit zorgt voor een hogere kwaliteitscontrole op de (private) huurmarkt.
Het moet mogelijk worden om voor oude, niet gerenoveerde gebouwen de huur te limiteren. Een gelijkaardige wet bestaat al in Wenen, en werkt zeer goed om de huurprijzen onder controle en de markt competitief te houden. De limiet wordt verhoogd voor eigenaren die hun vastgoed willen renoveren volgens de nieuwste standaarden. We maken een pagina aan op de website van stad Leuven, waarop huurders gemakkelijk kunnen berekenen wat de maximale huur is die zij zouden moeten betalen. Wanneer een huurder denkt dat die te veel betaalt, kan deze een ombudspersoon (aangesteld door de gemeente) de zaak laten nakijken, op voorwaarde dat de huurder ook een kwaliteitscontrole van het pand toelaat.
Dit zou dan kunnen worden gekoppeld aan het beleid rond vergunningen en conformiteitsattesten voor huurwoningen.