Volt roept op tot verantwoordelijk bestuur en respect voor de taalgemeenschappen

Persbericht - Brussel, 22.09.2024 - De pan-Europese en meertalige politieke partij Volt drukt haar diepe bezorgdheid uit over de recente opmerkingen van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en PS-kopstuk Ahmed Laaouej.

22 sep. 2024
Bike in Brussels

Volt is ontzet over het feit dat sommige Franstalige partijen de huidige impasse om een regering te vormen met een Nederlandstalige meerderheid, proberen uit te buiten om voortijdig belangrijke dossiers zoals de begroting door te drukken en initiatieven die belangrijk zijn voor de toekomst van de regio terug te draaien.

Volt is vooral verontrust door de pogingen om het Brussels vooruitstrevend beleid te ondermijnen, zoals de Lage Emissie Zone (LEZ) en het Good Move Plan, die tot doel hebben het aantal auto's in de regio te verminderen, het openbaar vervoer te verbeteren en te zorgen voor een veiligere fietsinfrastructuur. Deze initiatieven zijn essentiële stappen in de richting van een groener, duurzamer Brussel, en ze terugdraaien zonder een gevormde regering gaat voorbij aan de langetermijndoelstellingen van de regio.

Volt roept de Franstalige en Nederlandstalige partijen op om de geest van compromis en samenwerking te respecteren die fundamenteel is voor het bestuur van Brussel. De oplossing is niet om unilaterale beslissingen door het parlement te duwen, maar om rond de tafel te gaan zitten, te onderhandelen en een regering te vormen met een meerderheid binnen zowel de Franstalige als de Nederlandstalige vertegenwoordigers. Dit respect voor de tweetalige basis van de regio is essentieel voor een bloeiende, democratische samenleving.

Carlo Giovanni Giudice, Volt's voormalige Franstalige lijsttrekker voor de Brusselse regio en voorzitter van Volt België, benadrukt het belang van dialoog in de huidige situatie:

“Volt gelooft in constructieve samenwerking, niet in politiek die leidt tot verdeeldheid. De poging om correcte bestuursprocessen te omzeilen door beslissingen door te drukken bij afwezigheid van een Nederlandstalige meerderheid is onverantwoord. We roepen alle partijen op om rond de tafel te gaan zitten en het democratische proces te respecteren.”

Hans van Gaever, voormalig Nederlandstalig lijsttrekker voor het Brussels Gewest, sluit zich hierbij aan:

“De toekomst van onze regio hangt af van wederzijds respect tussen beide taalgemeenschappen. We kunnen het ons niet veroorloven om het vertrouwen aan te tasten door parlementaire procedures te misbruiken om cruciale beleidslijnen zoals het Good Move Plan ongedaan te maken. De Nederlandstalige en Franstalige partijen moeten samen een regering vormen die de belangen van alle Brusselaars behartigt.”

Volt Europa Brussel dringt er bij de politieke actoren in de regio op aan om langetermijnoplossingen te verkiezen boven machtsspelletjes op korte termijn, om de verwezenlijkingen uit het verleden te respecteren en om de visie van een duurzaam en inclusief Brussel voor iedereen te omarmen.