Vrouwen in de politiek: panelgesprek
Dit is een gratis evenement.
Om 19u30 openen de deuren, het evenement begint om 20u.
Download de slides van het evenement hier.
Volt, een progressief liberale pan-Europese politieke partij, hecht veel belang aan diversiteit en streeft naar een evenwichtige verdeling van functies tussen vrouwen en mannen. Partijen ondervinden steeds meer problemen bij het werven van vrouwelijke kandidaten. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen om deze balans te waarborgen, blijken onvoldoende effectief. Daarom willen we bij Volt leren wat wél kan helpen.
Met dit paneldebat willen we de kwestie onder de aandacht houden, en terwijl TV1 programma ‘Hertoginnedal’ louter betrekking heeft op top politiek, willen wij, naast politica met wat meer jaren op de teller en grote verantwoordelijkheden, ook een forum geven aan jonge beginnende politica’s.
Daarom nodigen we de onderstaande academica en politica's uit verschillende partijen uit om op 4 december in Gent met ons in gesprek te gaan.
We hopen zo samen te ontdekken hoe het komt dat zelfs als alle wettelijke barrières weggehaald worden vrouwen niet automatisch evenredig vertegenwoordigd zijn in de politiek. Waarom dit zo’n moeizaam proces is, dat bovendien decennia lijkt te nemen om zich te voltrekken. Ligt dit aan onzichtbare systemische barrières die hardnekkig overeind blijven? Ligt het aan mannelijk politici die hun prerogatieven afschermen, of ligt het simpelweg aan de vrouwen zelf?
Voor meer achtergrondinformatie en onze motivatie rondom dit evenement, zie deze pagina.
Panelleden
Pauline Van Marcke veroverde met SAMENéén op 13 oktober de sjerp in Anzegem en werd meteen ook de jongste burgemeester van Vlaanderen. In de vorige legislatuur was ze reeds gemeenteraadslid en in 2023 nam ze ook een schepenambt op. Ze was daarmee de jongste schepen ooit in Anzegem.
Ze koos er bewust voor dit ambt fulltime uit te oefenen om zich volledig te kunnen wijden aan de Anzegemse politiek. Pauline vindt dat de politiek behoefte heeft aan een frisse en dynamische kijk op de wereld en wil dit in de praktijk brengen in Anzegem om haar gemeente klaar te stomen voor de toekomst.
Mieke Schauvliege bracht als Vlaams fractieleider voor Groen de PFAS-vervuiling aan het licht. Mieke heeft een achtergrond als bio-ingenieur en ruilde in 2019 een erg gevulde carrière in de milieu- en natuursector in voor een zitje in het Vlaams Parlement. Ze is ook gemeenteraadslid in Aalter. Mieke Schauvliege strijdt al heel haar leven voor een gezonde planeet.
Maja Vande Velde is een gepassioneerd ondernemer en innovator met een sterke focus op de ethische kant van technologie en de rol van Europa hierin. Als kandidaat voor de provincieraad bij Volt, streeft zij naar een samenleving waarin innovatie hand in hand gaat met vooruitgang en ethiek, en waarin vrouwenrechten als maatstaf voor maatschappelijke gezondheid worden erkend. Met haar ervaring als zelfstandige en oprichter van haar eigen bedrijf, begrijpt ze de uitdagingen van ondernemerschap en zet ze zich in voor een inclusieve en rechtvaardige toekomst, zowel op lokaal als Europees niveau, doorheen de volledige samenleving.
Kamelya Safraoui is een nieuw gezicht in de politiek. Ze was naar aanleiding van 13 november kandidaat op lijst van Vooruit-Tielt. Kamelya heeft Marrokaanse roots. Ze studeert rechten aan de VUB.
Robin Devroe tenslotte is geen politica maar senior researcher aan het departement Politieke wetenschappen van de UGent en onderzoeksgroep DFUTURE aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar interessegebied betreft de politieke vertegenwoordiging van diverse sociale groepen en stemgedrag met specifieke focus op vrouwen. Haar doctoraat, dat ze behaalde in 2019, had betrekking op politieke genderstereotypering in het Vlaamse electoraat.