De trein moet een keuze zijn

We streven naar betere treinverbindingen binnen West-Vlaanderen en met onze buurregio's om de mobiliteit, toegankelijkheid en leefbaarheid van onze provincie te verbeteren.

Voor iedereen die in West-Vlaanderen woont of de regio bezoekt, moet de trein een aantrekkelijke en praktische keuze zijn. Binnen fietsafstand zou zich een station moeten bevinden, zodat men gemakkelijk en snel kan reizen naar de gewenste bestemming. Meer treinverbindingen zouden niet alleen de reistijd verkorten en de toegankelijkheid verbeteren, maar ook de verkeersdruk verminderen en het milieu ontlasten. Helaas is dit nu te vaak niet het geval, en dat moet veranderen om West-Vlaanderen beter verbonden en leefbaarder en leefbaarder en economisch sterker te maken.

Het spoorkaartje is een denkoefening: Hoe kan voor meer mensen de trein een keuze zijn?

  • De verbinding naar Duinkerke met de verbinding tussen Kortemark en Torhout is een heel goed uitgedacht voorstel van Trekhaak 73.

  • De verbinding bij Gits (Tielt-Roeselare) is al lang een vraag van de NMBS.

  • De verbinding Brugge-Maldegem-Eeklo is een vraag van enkele lokale politici daar en zorgt ervoor dat Sijsele veel beter bereikbaar is.

  • In en rond Ieper en Poperinge klaagt men terecht over hun bereikbaarheid. Een verbinding met Hazebroek is economisch belangrijk en zorgt voor meer treinreizigers, waardoor er ook vaker een trein kan rijden. Een verbinding Ieper-Moorsele-Roeselare zou ideaal zijn, maar dit is moeilijk te realiseren in Roeselare. De oude lijn 63 weer in gebruik nemen zorgt dat de trein voor mensen uit Langemark, Westrozebeke en Staden een goeie keuze wordt. Dit zorgt er ook voor dat Ieper een alternatieve verbinding heeft, een goeie verbinding kan hebben met Brugge, en ook nog eens met de kust.

  • Wat zou het aangenaam zijn om een rechtstreekse treinverbinding met Zeeland te hebben.

  • De kust tussen De Panne en Oostende trekt heel veel toerisme, maar veel te veel mensen kiezen begrijpelijker wijze voor de auto. Er zijn daar meer stations nodig, die ook nog eens dicht bij de tramlijn liggen. Het station van Koksijde ligt in Veurne en te dicht bij het station van Veurne, dit kan veel beter. De tramlijn in Nieuwpoort is moeilijker te bereiken vanuit het zuiden, dit kan veel gemakkelijker vanuit het oosten. En het is ook veel korter als je al een spoor naar Middelkerke hebt. Een spoor door Jabbeke wordt een uitdaging, maar dan krijgen de mensen uit Gistel, Oudenburg en Jabbeke eindelijk een station op fietsafstand.

Het zijn allemaal grote investeringen, maar op lange termijn meer dan de moeite waard. Om klimaatneutraal te kunnen zijn en niet later met een veelvoud aan kosten te zitten, is het geen keuze maar een vereiste. Het zorgt ook voor minder autoverkeer en minder onderhoud aan het wegennet. Het maakt van West-Vlaanderen een nog aangenamere plaats om te leven.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Doneer
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering.