Zal Tervuren fuseren met Overijse?

Vorig jaar hebben de N-VA-burgemeesters van Tervuren en Overijse, met steun van de CD&V en Groen, in het geheim een studie laten uitvoeren om de mogelijkheid van een fusie tussen de twee gemeenten te verkennen. Deze stap werd gezet ondanks de duidelijke desinteresse van de inwoners van Tervuren voor een dergelijke fusie.

25 sep. 2024

Hoewel de gemeente had beloofd haar burgers nauw te betrekken, werd er geen referendum voorgesteld en werd er geen verdere informatie verstrekt.

Zowel Volt als onze electorale partner Tervuren Unie zijn van mening dat deze cruciale beslissing moet worden genomen door de 14.164 kiezers van Tervuren via een referendum, in plaats van door een handvol politici. De huidige coalitie van N-VA, Groen en CD&V heeft het onderwerp echter opvallend vermeden, waarschijnlijk om te voorkomen dat het hun verkiezingsresultaten zou beïnvloeden.

Op regionaal niveau pleit de N-VA voor fusies van gemeenten met minder dan 40.000 inwoners. Maar zouden de mensen van Tervuren niet zelf over hun toekomst moeten beslissen? Dit is weer een kwestie waarbij Volt put uit onze pan-Europese ervaring: wij pleiten sterk voor transparantie. Laat de Tervurenaren geïnformeerd en in staat zijn om deze beslissing te nemen.

Wij roepen op tot openheid en een echt debat over de toekomst van de gemeente. Moet Tervuren fuseren met Overijse, of andere opties overwegen, zoals een samenwerking met Wezembeek-Oppem of Kraainem?