Bram Vandeninden

Volg Bram

Kandidaat Europees Parlement (NL) & Beleidsverantwoordelijke Volt België

Bram Vandeninden (Policy Lead) during a Volt public action

Ik ben wetenschapper en actief bij Volt in het beleidsteam, en nu ook als kandidaat.

Ik ben opgegroeid in een zeer afgelegen landelijke omgeving gedurende 18 jaar, en sindsdien heb ik in kleinere en middelgrote steden zoals Leuven, Gent en binnenkort Mechelen gewoond. Door ongeveer 2/3 van mijn leven in een landelijke en 1/3 in een stedelijke omgeving te hebben doorgebracht, begrijp ik de uitdagingen en kansen waarmee onze verschillende gemeenschappen worden geconfronteerd, die vaak vergelijkbaar zijn en soms verschillend.

In een wereld die elke nanoseconde verandert, is vernieuwing in ons politieke denken essentieel. Veel mensen, en zeker veel jonge mensen, verliezen de hoop in de oude politiek die vastgeroest, vervuilend en kortzichtig is.

Belangrijke prioriteiten voor mij zijn

(1) lange-termijn visie en wetenschappelijk onderbouwd beleid

(2) Een beleid dat ook voor jongere generaties werkt

(3) Strategische uitbreiding van Europese bevoegdheden

(4) Succesvolle Europese voorbeelden en euroregios

Bij Volt coördineer ik het beleidsproces, waarbij ik democratische participatie waarborg en de nadruk leg op oplossingsgerichte benaderingen op basis van bewijs. Voor de oplossingen van morgen hebben we meer krachtige EU-coördinatie nodig om mondiale problemen zoals klimaatverandering en migratie aan te pakken. Bovendien geloof ik dat we veel kunnen leren van Europese goede praktijken, zoals de fietsinfrastructuur in Utrecht en de betaalbare huisvesting in Wenen. En ons beleid moet meer aandacht hebben voor jongere generaties, met bijvoorbeeld aandacht voor betaalbaar wonen, goed openbaar vervoer, modern onderwijs en een flexibele en meer Europese arbeidsmarkt.

Ik heb geen auto en verplaats me per fiets en trein. Ik reis veel binnen Europa om plaatsen te bezoeken, wetenschappelijke conferenties bij te wonen en mede-Europeanen te ontmoeten, meestal met de trein. Het versnellen van langetermijninvesteringen in infrastructuur, het aanleggen van trams in steden, grensoverschrijdend openbaar spoorvervoer en een echt Europees hogesnelheidsspoornetwerk om mensen meer vrijheid te geven en klimaatverandering aan te pakken, is iets waar we ook aan moeten werken.

Sluit je aan!

Neem deel, werk samen en beslis mee. Vanaf €1,- per maand.

Word lid