Volt België steunt rechtszaak tegen particratie

PERSBERICHT

Volt België steunt het initiatief van Vista, Pro, Oxygene en Collectif Citoyen om het systeem van partijfinanciering aan te vechten voor de rechter.

12 dec. 2023

Volt België steunt het initiatief van Vista, Pro, Oxygene en Collectif Citoyen om het systeem van partijfinanciering aan te vechten voor de rechter.¹

De Belgische politieke partijen behoren tot de rijkste in Europa en staan in de absolute Europese top van big spenders aan propaganda op sociale media. Dit werkt verstarring en oneerlijke concurrentie in de hand.

Diverse initiatieven vanuit het maatschappelijk middenveld voor hervorming van het financieringssysteem, zoals “We Need to Talk”, hebben vooralsnog niks opgeleverd. Over de afspraken over de hervorming van het systeem in het regeerakkoord is het oorverdovend stil, incidentele gefluisterde steun voor hervormingen is slechts voor de bühne. De publieke financiering was ooit bedoeld om partijen immuun te maken voor corruptie, maar is verworden tot een perverse prikkel om het bastion gesloten te houden voor nieuwkomers. Naast de exorbitante partijfinanciering, doen de wettelijke en natuurlijke kiesdrempels de rest om vernieuwing te blokkeren.

De publieke financiering is bedoeld voor democratie, niet voor particratie en zelfverrijking van de partijen. Democratie is gebaat bij een levendig partijenlandschap en betrokken en actieve burgers, waarbij de gevestigde partijen steeds worden uitgedaagd door nieuwkomers, maar in de particratie hebben de zittende partijen zichzelf afgeschermd tegen concurrentie. De diversiteit aan nieuwe politieke initiatieven toont echter aan dat er wel degelijk een honger is naar politieke en maatschappelijke participatie, maar het onneembare bastion van de particratie werkt ontmoedigend, juist ook voor jongeren.

Juist daarom is het belangrijk om dit aan de kaak te blijven stellen. Volt België is van mening dat de kiezer op 9 juni 2024 een echte keuze moet hebben.

------
¹ Eeckhout, B. (2023, 12 december). Vier partijtjes naar rechter om partijfinanciering: ‘Zelfbediening met geld uit de staatskas’. De Morgen. Geraadpleegd op 12 december 2023, van https://www.demorgen.be/snelnieuws/vier-partijtjes-naar-rechter-om-partijfinanciering-zelfbediening-met-geld-uit-de-staatskas~b7d4ac8d/

------
Pers- en mediaverzoeken:
Carlo Giovanni Giudice
Co-Voorzitter van Volt België
E-mail: [email protected]
Telefoon: +32 497 85 11 05