Statement over de Belgische federale regeringsonderhandelingen

Ambitie en toekomstvisie ontbreken - tijd om echt vooruit te kijken


22 nov. 2024

Ons land snakt naar hervormingen en investeringen om een welvarende toekomst te waarborgen. Iedereen begrijpt dat de begroting op orde moet, maar wie alleen denkt in termen van besparen, speelt met vuur. Een besparingsbeleid dat leidt tot recessie is een dure vergissing. Terwijl de pensioenen hervormd moeten worden om ze betaalbaar te houden en een rechtvaardige belastinghervorming met lagere lasten op arbeid broodnodig is, mag de andere kant van de medaille niet vergeten worden: investeren in groei, duurzaamheid en innovatie. Alleen zo kunnen we écht vooruit.

Neem het rapport-Draghi: een keiharde wake-upcall. Europa loopt achter. Terwijl de economische groei in de Verenigde Staten en China floreert, blijven wij steken. Zonder massale investeringen riskeren we onze welvaart te verliezen. De klimaattransitie en groene groei zijn hier geen obstakels, maar de hefboom naar succes. Investeren in schone energie, circulaire economie en slimme infrastructuur betekent niet alleen jobs en vooruitgang, maar ook een gezondere, leefbare toekomst.

Slim hervormen, durven investeren

Hervormingen hoeven geen pijn te doen, integendeel. Kijk naar de vierdaagse werkweek, getest in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Met behoud van loon én een korte werkweek rapporteren bedrijven een lichte stijging in productiviteit. Nog indrukwekkender: burn-outs daalden met 71% en ziektedagen met 65%. In België was in de eerste helft van 2024 dagelijks 9% van de werknemers ziek. Dat is een immense kost voor onze sociale zekerheid. Als een werkweek korter (32u over 4 dagen) en gezonder kan, waarom niet proberen? Minder ziekte, meer welzijn en een netto besparing – dát is slimme hervorming.

Hervormen betekent ook durven snijden in onnodige regels en bureaucratie. Minder ingewikkelde procedures en meer simpelheid maken niet alleen ons leven gemakkelijker, maar geven ook bedrijven en burgers de ruimte om te groeien en te ondernemen. Het wegnemen van overbodige administratieve rompslomp – “cutting red tape” – is een logische stap om meer efficiëntie te creëren.

Samen sterker: Europese samenwerking is de sleutel
Meer Europese samenwerking en investeringen zijn onmisbaar om efficiënter te werken en onze toekomst veilig te stellen. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke Europese investeringen in grensoverschrijdende energienetten, zoals een geïntegreerd elektriciteitsnetwerk dat groene stroom efficiënter kan verspreiden over de hele Unie. Alleen door samen te werken kunnen we uitdagingen zoals de klimaatcrisis en economische stagnatie aanpakken. Tegelijkertijd moeten we wegblijven van contraproductieve maatregelen zoals grenscontroles, zoals recent voorgesteld door landen als Nederland en Duitsland. Deze maatregelen remmen niet alleen onze economie, maar ondermijnen ook het vrije verkeer waar Europa op gebouwd is. Samenwerking is geen luxe, het is een noodzaak.

Openbaar vervoer: meer dan besparen

Hetzelfde geldt voor ons openbaar vervoer. Wat nu op tafel ligt – forse besparingen op treinen – is een ramp in wording. Het is niet alleen ecologisch contraproductief, maar ook economisch kortzichtig. Goed openbaar vervoer betaalt zichzelf terug. Elke kilometer die we reizen met trein of bus is goedkoper voor de samenleving dan een kilometer met de auto. Minder files, minder luchtvervuiling, en meer bereikbaarheid. Dit is geen kostenpost, maar een investering die rendeert.

Kies voor een toekomst die inspireert

Ons land verdient beter dan een beleid dat stilstaat. Hervormingen zijn nodig, maar zonder investeringen blijft het dweilen met de kraan open. Groene groei en de klimaattransitie bieden niet alleen oplossingen voor de crisis van vandaag, maar leggen ook de fundamenten voor een bruisende economie morgen. Wat we nu nodig hebben is moed. Durf om te investeren in wat telt. Durf om niet alleen te besparen, maar te bouwen. Voor een toekomst die inspireert.